Pro opravdové modeláře
+420 603 494 778 Doprava nad 2500 Kč zdarma!
Ověřeno zákazníky Heuréka
Sortiment


Nenašli jste co jste hledali?

rc-modelarka

 

Recenze: Přijímač Duplex REX Assist od JETI model

12.4.2018

Jsem modelář, který fandí firmě JETI model z Příboru.

Protože k řízení letadel používám právě jejich zařízení JETI Duplex 2,4EX, očekával jsem s netrpělivostí avizované přijímače se stabilizací REX 2,4 Assist.

Přijímač Duplex Rex Assist osazen do akrobata Triniti

Firma JINO pana Novotného dala koncem minulého roku do prodeje všechny čtyři typy uvedených přijímačů REX ASSIST - jsou to REX 6A, REX 7A, REX 10A a REX 12A.

Přijímače REX Assist 

Já jsem koupil sedmi kanálový přijímač REX7A a osadil s ním nový metrový akrobat Triniti, který jsem s vybavením také koupil v prodejně JINO. Nyní bych se chtěl v krátkosti s vámi podělit o první dojmy s použití koupeného přijímače.

triniti

 

Má zkušenost s instalací přijímače

Instalaci a veškeré nastavení přijímače jsem prováděl podle dodaného manuálu za pomoci vysílače DC-16. Manuál k základnímu nastavení přijímače, vysílače a letadla je přehledný a zcela vyhovující. I pro mě byly veškeré práce s naprogramováním bez zásadních problémů. Celé nastavování jsem provedl  vysílačem DC-16, který mám aktualizovaný podle poslední verze softwaru. Mohu proto kompletní nastavení hodnotit ze své zkušenosti jako snadné a pohodlné.

 

Testování nových režimů

Po spárování vysílače s přijímačem se ve vysílači otevře průvodce nastavením, kde po absolvování a vyplnění jednotlivých oken je model připravený k prvnímu odzkoušení. K létání jsem podle doporučení  zvolil režim „Vypnuto“ (Manuální), „Normální“ (neboli režim do větru) a „Zamknutí“. K přepínání jednotlivých režimů jsem zvolil třípolohový páčkový přepínač na kniplu plynu.

První test funkce nastavení vysílače, přijímače a letadla jsem odzkoušel v ruce nakláněním letadla. Při zapnutém režimu „Normální“ nebo „Zamknutí“ se jednotlivá kormidla musela pohybovat vždy v opačném směru. Vše fungovalo podle předpokladu.

Poprvé s přijímačem v terénu

A teď jsem netrpělivě čekal na vhodné počasí k záletu zcela neodzkoušeného letadla s novým řízením. Ta chvíle nastala o dva týdny později začátkem dubna, kdy slunečné počasí lákalo vyrazit na osvědčenou louku. Přestože foukalo kolem 3-4 m/s, podařilo se mě zhruba letadlo s přepínačem režimů v poloze „Manuální“, bez stabilizace, seřídit. Let byl však nestabilní a občas i chaotický.

Režimy a možnosti RC akrobacie

Po přepnutí přepínače režimů do polohy „Normální“ se zklidnilo tak, že v první chvíli to vypadalo jako létání při bezvětří. Letadlo drželo směr i výšku bez výkyvů. Přitom akrobacie v přepnutém režimu nebyla vůbec omezena.

Po přepnutí do letového režimu „Zamknutí“ se mě podařilo visení na vrtuli a nožový let. Bylo však vidět, že tento režim a další funkce systému Assist vyžadují získat potřebné zkušenosti z používání zařízení.

Závěrečné hodnocení Duplex REX Assist

Při mém prvním odzkoušení přijímače Duplex REX 2,4 Assist s výrobním nastavením jsem si opět ověřil, že se jedná o nový špičkový výrobek firmy JETI model, který je kvalitním přínosem pro nás modeláře. Pokud však budeme chtít využít všechny jeho možnosti, je potřeba se za použití návodu a letových vlastností letadla pustit do jemného nastavování stabilizace. Jemným seřízením celého stabilizačního systému dosáhneme všechny kvalitativní parametry, které nám v letových vlastnostech našeho modelu přinesou samou radost a uspokojení.

Modelář Vláďa, člen Junior klubu Hradec Králové

PS: Pravidla FAI ve většině kategorií přijímače se stabilizací zakazují, ale těžko odhadnout, zda nedojde ke změně pravidel.