Pro opravdové modeláře
+420 603 494 778 Doprava nad 2500 Kč zdarma!
Ověřeno zákazníky Heuréka
Sortiment


Nenašli jste co jste hledali?

rc-modelarka

 

Registrace provozovatelů leteckých modelů nad 250

21.12.2020

Nové nařízení, které se citelně dotkne všech modelářů a do budoucna ovlivní provoz bezpilotních letadel.

Registrace provozovatelů bezpilotních leteckých modelů a dronů nad 250 g.

Vážení zákazníci a čtenáři našeho blogu, od 31. 12. 2020 bude platit nové nařízení, které se citelně dotkne všech modelářů a do budoucna ovlivní provoz bezpilotních letadel. Pojďme si stručně představit, o co se jedná.

Na základě nařízení, která se vztahují k  PROVÁDĚCÍMU NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/947 o pravidlech a postupech pro provoz bezpilotních letadel se mění pravidla pro provoz bezpilotních letadel s váhou nad 250g nebo nesoucích kameru či jiný senzor, který zachycuje osobní údaje. V praxi se jedná tedy nejen o drony, ale i o všechny letecké modely s váhou nad 250 g. Základní změnou je nutná registrace pilota dronu či leteckého modelu. Registraci spravuje Úřad pro civilní letectví a jako hlavní údaje pro registraci slouží základní údaje o fyzické či právnické osobě včetně telefonního čísla a emailu. Registraci je nutno provést i u pilotů mladších 18 let, a to spolu se zákonným zástupcem.

Nově také musí mít každý pilot bezpilotních letounů absolvovat výcvik, který se zakončí online testem z teoretických znalostí. Pojmem výcvik se rozumí seznámení se s pravidly a dostupnými informačními materiály, které jsou a budou dostupné a postupně doplňované ZDE. Z našich zkušeností již teď můžeme říci, že test je založen primárně na znalost dronů a jen z malé části na znalosti z oblasti leteckých modelů. Online test je možné provést několikrát, nemusíte se tedy bát, pokud na první pokus neuspějete. Další informace naleznete k testům ale i ke studiím okruhům naleznete ZDE

Druhá možnost, kterou nové nařízení nabízí je registrace v některém z klubů, které zaštiťuje Svaz modelářů České republiky. V praxi to opět znamená, že pokud již jste členem, nebo se jím teprve stanete, není nutnost absolvovat výcvik ani online test. Pozor! Toto se nevztahuje na piloty všech dronů nad 250 g nesoucí kameru! Tito piloti musí za každých okolností projít výcvikem a testem!

V tomto případě můžeme nabídnout Juniorklub Hradec Králové, jehož jsme hrdým partnerem. Juniorklub má bohatou tradici a několikrát do roka plánuje modelářské akce, na kterých je za každého počasí přítomna dobrá nálada a mnoho modelářů nejen z Východních Čech. Za roční poplatek 600,-Kč nabízí klub licenci u Svazu modelářů ČR, letecké pojištění po celé ČR a možnost létání na RC letišti u Terna s asfaltovou vzletovou dráhou. Na většině akcí se můžete s týmem JINO potkat a pohovořit si nejen o zkušenostech z oblasti letectví. Pokud se rozhodnete vstoupit do Juniorklubu, budeme se na Vás těšit na nejbližší akci. V současné době Juniorklub nové členy nenabírá, kapacita je zaplněna.

Tým JINO